Reisebrev fra opphold på Sygard Grytting i 1918

Selv om mye har endret seg de siste 100 år er mye fortsatt likt!

I 1917 startet Anna og Gunda Grytting opp pensjonat på Sygard Grytting. En av deres gjester sendte brev ved et opphold for vel 100 år siden. Vi har nå mottatt dette brevet av en som selv var sommergjest hos oss på Grytting i 2015 uten å vite om dette brevet sendt fra hans grandtante som var født rundt 1880.

Søndre Grytting Harpefoss st. 11-7-1918

(…) Vertinden paa Heggerud opgav mig adr. paa «Grytting» og uten at vite andet om stedet end at det laa «15min. fra Heggerud», skrev jig et kort sikker paa at det var forgjeves; jaa jig hadde allerede leiet paa Breiset ved Lillehammer, som jig saavidt slap fra; da frk. Grytting igaar ringte og sa der straks var ledig for oss 3.

Saa drog vi igaar, -og kom til en deilig helt typisk Gudbrandsdalsgaard. -Her er mange solbrændte huser – bygget i firkant – med tun-heller. Dyr er her – og et stel som jig har ond samvittighet for i disse dager. Ninni og Dagfinn (..) som er her med en liten arving, sier man lægger på sig 1 kg pr. uke; et vidunderlig smør – fet melk – deilig bløtt brød, og fladbrød – ost – kjød – eggeretter – og middagen vistnok i samme smag – med kaffe – deilige kaker og vafler efter. 

Pene – snilde folk, bønder av gamle gode slekter. – Her er gamle vakre møbler, og doktor og embetsfolk har nok bodd paa gaarden. Ca 20 gjester. – En ualmindelig vakker utsigt – fritt – men allikevel skog like ved og ønskeveier for barnevogn. – Ja her er deilig – helt ut deilig … (…)

Avskrift Stig S Grytting, 01.02.2019

Første side av reisebrev fra gjest på Sygard Grytting sommeren 1918. 

Gjestetradisjon

Fra 1917-1958 er det pensjonatdrift i nedre hovedbygningen som i dag er Historisk Hotell. De markedsførte da «rein luft, reint drikkevann, vel-laga og kraftig kost fra gardens egen produksjon og naturskjønne omgivelser”. Helse- og velværeferie ville det hett i dag.

Del gjerne videre!

Check out

FAQ

FAQ

Contact

Sygard Grytting
Kongsvegen 999
N-2647 Sør-Fron

post@grytting.com

+ 47 | 61 29 85 88
+ 47 | 913 06 750

Photo © Sygard Grytting

Gammel storgard og historisk hotell i Gudbrandsdalen – utmerkelser og medlem av

FREDA bygninger Riksantikvaren